Proiectul „e-MOȚII – tradiție, poveste de odinioară”

În perioada 22.07 – 15.11.2021, Asociația pentru Promovarea Tradițiilor, în parteneriat cu Primăria Zlatna, implementează proiectul „e-MOȚII – tradiție, poveste de odinioară”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Scopul acestui proiect este de a reactiva patrimoniul imaterial, constând în creația populară orală (cântece, colinde, poezii, jocuri, ghicitori, povești/basme, legende, proverbe/zicători) din trei comunități rurale din județul Alba, aparținând localitatilor Zlatna, Almașu Mare și Ceru-Băcăinți, ca factor de dezvoltare comunitară și de dialog intercultural cu alte comunități din țară și din afara țării.

Proiectul scoate la lumină creațiile populare orale care au un risc crescut de a se pierde, acestea existând doar latent, în memoria unor vârstnici sau risipite prin documente vechi și le transformă, prin acțiunile desfășurate, în instrument de dezvoltare comunitară, creând astfel posibilitatea afirmării identității culturale și a promovării acesteia, în raport cu alte comunități din țară și din străinătate. În acest sens, vor fi create un album de texte și un DVD, care vor fi distribuite către instituțiile administrative, culturale si de educație din zonele din care au fost culese creațiile populare, precum și către membrii comunității rurale, care au participat la activități.

În perioadele 15 – 17.07.2021, respectiv 29.07 – 01.08.2021, au avut loc primele două activități în cadrul proiectului „e-MOȚII – tradiție, poveste de odinioară”, odată cu acțiunile de culegere a tradițiilor efectuate de către reprezentanții Asociației pentru Promovarea Tradițiilor, în localitatile Feneș, Izvorul Ampoiului Trâmpoele, Ceru Băcăinți, Nădăștie, Cib și Glod, din județul nostru.

Aceaste activități de culegere a tradițiilor sunt primele două dintre cele patru propuse a avea loc în cadrul proiectului, iar creaţiile populare culese vor fi înregistrate, respectându-se linia melodică autentică, rezultând publicarea unei culegeri de texte și melodii cu valoare documentară.

De asemenea, la finalul proiectului vor mai avea loc două evenimente importante, cu implicarea directă a localnicilor care au participat la activitățile de culegere a tradițiilor:

  • Un eveniment cultural, desfășurat la Timișoara, în sala de festivități a Facultății de Arte Plastice si Design, care va consta în prezentarea de modă tradițională, expoziție de costume și alte elemente tradiționale din zonele vizitate, precum și într-un spectacol de cântec și joc tradițional oferit chiar de către locuitorii acestor sate;

 

O expozitie cu caracter permanent, care va fi realizată în cadrul Muzeului „Achim Emilian” din comuna Almasu Mare, cu creațiile vestimentare si decorative care reinterpretează în manieră modernă creațiile vestimentare si decorative populare.

Într-o energie și atmosferă speciale, molipsitoare, ce ne-au transpus în secolul trecut, în perioada 04-05.09.2021, a avut loc o nouă activitate de culegere a tradițiilor efectuată de către reprezentanții Asociației pentru Promovarea Tradițiilor, în cadrul Proiectului ”e-MOȚII – tradiție, poveste de odinioară”, în localitățile Trâmpoiele, din județul Alba și Galbina, din județul Hunedoara.

Primul eveniment a fost replicarea, în localitatea Trâmpoiele, a unui moment important din viața satului de odinioară: secerișul.  Așa cum spuneam, noi, spectatori și cercetători, deopotrivă, am fost fermecați de solemnitatea cu care, cei aproximativ 50 de săteni, îmbrăcați în haine tradiționale de sărbătoare și coordonați de către preotul din sat, au recreat acest moment, trecându-ne prin toate etapele (chemarea oamenilor la seceriș, drumul către locul de secerat, confecționarea Peanei, etc), așa cum se întâmpla acum 100 sau 200 de ani. Activitatea a fost organizată cu sprijinul preotului paroh orthodox din localitate, pr. Suciu Victor Liviu și a domnului Ghiță Hendrea, instrumentist, coordonator muzical.

În seara aceleiași zile, la Căminul Cultural din localitatea Galbina a avut loc un eveniment care a adus laolaltă participanții la proiect din mai multe localități, de la care au avut loc culegeri de creații populare și obiceiuri în primele etape ale proiectului, pentru a crea și dezvolta legăturile dintre aceștia și a stabili detaliile artistice și organizatorice în vederea pregătirii ultimei etape a proiectului: spectacolul, la care vor participa ca protagoniști, la Timișoara. La această activitate au luat parte săteni din localitățile Glod, Ceru Băcăinți, Ardeu, și Galbina, precum și primarul localității Ceru Băcăinți, domnul Trif Ioan.

Activitățile de culegere a tradițiilor, au continuat și a adoua zi, prin participare directă la viața comunității, în localitatea Trâmpoiele, unde a avut loc cel mai așteptat eveniment din an, ”Fii satului”, organizat de preotul paroh din localitate, cu coordonarea muzicală din partea instrumentistului, originar din localitate, Ghiță Hendrea și cu participarea Primariei Zlatna, în cadrul căruia am avut parte de interpretări vocale și instrumentale de excepție susținute de artiști locali și invitați. La eveniment și-a adus contribuția artistică și președintele Asociației pentru Promovarea Tradițiilor, domnul Remus Grosu – interpret de muzică populară din Banat, oferind comunității, în dar, un recital muzical, care a fost primit de participanți cu mult entuziasm. De asemenea, momente speciale au fost oferite de sătenii, care au adus în scenă cântecul holdei și strigături specifice secerișiului, jocul de după secerat, precum și Călușarul de la Trâmpoiele.

Proiectul va continua cu finalizarea activităților de culegere a creațiilor populare și a obiceiurilor și cu elaborarea albumului scris și a unui DVD, care vor cuprinde și reda, în texte, partituri muzicale și imagini, elementele culese din satele participante la proiect.

Sari la conținut