Orasul si satele lui

Cele 18 sate din jurul orașului și orașul Zlatna în sine sunt astăzi de nerecunoscut.
Valea lui Traian, cum numesc sătenii aceste locuri, este acum în concurență cu alte locuri pitorești ale țării. Primarul orașului și al satelor din jur impreuna cu o echipa de oameni destoinici au reușit să ofere locuitorilor și turiștilor un nou început si o noua viziune.  Iubitorii de folclor au de ales între cele 18 sate pentru a remarca portul popular și obiceiurile păstrate cu mândrie.

 Sătenii oferă plimbări cu căruța la câteva dintre punctele care nu trebuie ratate în această zonă: Mănăstirea Buna Vestire, care-și așteaptă credincioșii cu un muzeu amenajat pe două etaje, cu obiecte colecționate din zonă, unele datând dinainte de Cristos; un alt loc este “Degetul Domnului” stânca – monument al naturii, care veghează asupra bisericii din satul Valea Mică, biserică pictată în 8 ani de cunoscutul pictor de biserici, Dumitru Bălașa. (http://www.cunoastelumea.ro/oieritul-ia-locul-metalurgiei-in-orasul-zlatna-si-in-satele-dimprejur/)

Primaria Orasului Zlatna

Contact:  0258 856 337 / pr_zlatna@primariazlatna.ro 

Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna

Clădirea datează din anul 1895, cu destinația de unitate de învățământ. Având în vedere valoarea arhitecturală deosebită a clădirii, deși aceasta nu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice.

La sfârșitul secolului al XIX-lea dezvoltarea economică a orașului Zlatna, determină înființarea în anul 1894 a unei școli de stat de meserii industriale având două secții: cioplitorie și tocitorie în piatră. Între anii 1894-1895, se contruiește baza materială a școlii, constând dintr-o clădire pentru învățământul teoretic și o construcție cu două hale destinată instruirii practice a elevilor.

 

După anul 1918, școala și-a continuat activitatea, cu limba de predare română sub denumirea de „Școala inferioară de arte și meserii”.

În anul 2010 primește numele sculptorului Corneliu Medrea, fost elev al Școlii de arte și meserii între 1905-1909, astfel devine Grup Școlar „Corneliu Medrea”, iar în 2012 se redenumește Liceul „Corneliu Medrea”.

Adresa: jud. Alba, oraș Zlatna, str. Tudor Vladimirescu, nr. 14, 516100

Casa de Cultură „Horea Popescu” Zlatna

Conacul Lukács Béla sau Casa de Cultură „Horea Popescu” Zlatna, a fost amplasată într-o clădire de patrimoniu – Conacul Kendeffi – Hortvath, a cărui piatră de temelie s-a pus la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Strand

In cadrul acesui proiect s-a realizat o bază de agrement compusă din 2 stranduri şi o clădire cu spaţii de cazare. Bazinul pentru copii are o suprafata de 129,5 mp, cu o forma armonioasa, rotunjita la capete, avand urmatoarele dimensiuni: L = 18m; l = 8m; raza de curbura = 4m. Bazinul pentru adulti si copii mari are o suprafata de 684 mp, cu o forma dreptunghiulara, avand urmatoarele dimensiuni: L= 38m; l = 18m, H = -2,00m; -0,8m. S-au amenaja plaje din iarba, nisip, grilaje din lemn semisintetic de exterior precum si zone de plaja cu pavele – pentru sezlonguri. Bazinele de inot sunt prevăzute cu o Statie de recirculare-filtrare-incalzire a apei. Clădirea adiacenta strandului cu spaţii de cazare are o suprafaţă construită 426 mp, cu regimul de inalţime P+2E+M. Clădirea dispune de 16 camere cu 30 de locuri de cazare, sală de conferinţe, sală de fitness, sală de masaj şi saună.
Sari la conținut