Obiective turistice
Potentialul turistic al localitatii Zlatna, asezare situata pe cursul superior al Vaii Ampoiului, este extrem de bogat si diversificat pe o suprafata relativ restransa fiind concentrate numeroase obiective turistice naturale si antropice. Spectaculozitatea peisajului este amplificata de alternanta dealurilor împadurite sau plesuve cu izbucnirile stancoase unde actiunea apei asupra rocii a dus de-a lungul milioanelor de ani, la formarea numeroaselor forme si fenomene carstice chei si defileuri, pesteri, platouri carstice, izbucuri si o serie de olistolite izolate, caracteristica unica a Vaii Ampoiului.
Obiectivele turistice se impart in doua categorii: resurse naturale si resurse antropice.
Obiectivele turistice cu resurse naturale cuprind: Cheile Fenesului, Poiana cu narcise de la Negrileasa, Piatra Bulbuci, Calcarele de la Valea Mica.
Obiectivele turistice cu resurse antropice cuprind: Biserica Ordotoxa Zlatna I, Biserica Ortodoxa Zlatna II, Biserica Romano Catolica, Biserica Reformata, Manastirea Buna Vestire Pătringeni sau Manastirea Negraia, Biserica Ortodoxa Fenes, Palatul Administrativ al Orasului Zlatna (sediul primariei), strandul.
Activități de agreement și relaxare
Frumusețea munților și poziționarea geografică a zonei face sa fie o atracție turistică destul de bine „umblată”. Zona este des frecventată de turiști care prefer drumețiile montane de la final de săptămână.
Atât Munții Trascău cât și Munții Metaliferi oferă o multitudine de trasee turistice, unul mai spectaculos ca altul.
Traseele turistice care pleacă din orașul Zlatna sunt următoarele:
Zlatna – Vf. Dâmbău – PlatoulCiumerna – Iezerul Ighiel
Marcaj: cruce albastră; Durata: 9-10 ore
Caracteristici: traseu variat, de culme și vale, practicabil în sezonul cald; urmărește axul longitudinal al Trascăului având numeroase sectoare de traversare a văilor și a interfluviilor.
Marcaj: triunghi roșu; Durata: 3-3½ ore
Caracteristici: traseu de legătură.
Marcaj: triunghi albastru; Durata: 1½-2 ore
Caracteristici: traseu de legătură.
Marcaj: cruce roșie; Durata: 7-8 ore
Caracteristici: traseu de culme și de vale trece prin aproprierea tuturor cheilor din bazinul Văii Geoagiu.
Vf. Dâmbău – Vf. Părăginoasa – Poiana cu narcise de la Negrileasa
Marcaj: bandă albastră; Durata: 3 ore
Caracteristici: traseu de culme.
Marcaj: triunghi roşu; Durata: 3 ore
Caracteristici: traseu atât de culme cât şi de vale.
Zone de practicare a alpinismului
Alpinismul și escala sportivă sunt unele dintre activitățile montane pentru care Valea Ampoiului oferă areale deosebit de atractive. Principalele obiective, apreciate de practicanții acestor sporturi montane, sunt klipele de calcar, care punctează întregul parcurs al Văii Ampoiului în aval de orașul Zlatna. Aceste stânci prezintă puternice elemente de eroziune ce creează un areal divers, cu posibilități multiple pentru practicarea escaladei. Cele mai importante stânci pentru practicarea escaladei sunt: Calcarele de la Ampoița, Piatra Boului ( Ampoița), Pietrele Țana, Peșteruie, Piatra Varului ( Meteș), Calcarele de la Valea Mică, Piatra Bulbuce.
Diferite din punct de vedere geologic , dar cu ample posibilități de practicare a escaladei sportive și alpinismului, sunt cheile unor afluenți de stânga ai Ampoiului, Cheile Ampoiței și Cheile Feneșului, precum și câteva țancuri izolate- Colțul lui Blaj și pereți înalți – Dâmbău, Corabia.
Refugiul Săruni
De zece ani, turiștii care urcă vârful Dâmbău știu că în caz de vreme rea sau pericol, se pot adăposti, fie iarnă, fie vară, la refugiul cu bibliotecă, cuptor de pâine și panouri solare. Construcția refugiului Săruni a început în anul 2008, la inițiativa Asociației Trascău Corp, cu ajutorul voluntarilor și cu fonduri proprii și a devenit treptat o a doua casă pentru foarte mulți turiști pasionați de Munții Trascău.
Refugiul Săruni este situat în Masivul Dâmbău (cel mai aporpiat oraș este Zlatna), Munții Trascău, la altitudinea de 1250 de metri.
Pentru multă lume, Săruni este locul multor nopți frumoase de vară, cu cântece la chitară, focuri de tabără și povești. Refugiul are și un farmec de iarnă, când nămeții de zăpadă aproape îl acoperă.
La parter, clădirea este prevăzută cu o cameră, care are rol de bucătărie, în care se află un pat supraetajat, masă, scaune, sobă cu plită și o bibliotecă. Spațiul de la etaj cuprinde două mansarde dotate cu saltele confortabile și saci de dormit, iar pe acoperiș este instalat un panou fotovoltaic care asigură lumina în interiorul refugiului.
Capacitatea de cazare a refugiului este de 20 de locuri, dar, la nevoie, în condiții de urgență, când turiștii ar trebui să își petreacă noape acolo, poate adăposti până la 30 de persoane.
Voluntarii de la Trascău Corp au dotat refugiul cu grătar exterior, cuptor de pâine și dușuri exterioare pe timp de vară.
Detalii la: Tel. 0745-306805 sau email: trascaucorp@gmail.com